Läs mer om tankarna bakom Dynamostolen

Vad gör man när man har så ont i ryggen att man inte kan sitta på en vanlig kontorsstol? Claus Lundsgaard, Dynamostols grundare, blev med en proaktiv uppfinnares nyfikenhet och en framsynt entreprenörsanda helt fokuserad på att skapa en stol som skulle kunna ändra sättet vi sitter på. Claus ville hjälpa människor att få ett yrkesliv utan ryggsmärta som var resultatet av alltför många timmars passivt sittande vid skrivbordet. När Claus var 55 år valde han därför att utforska vad han själv skulle kunna göra för att förbättra sin kontorsstol. Hur skulle han kunna förebygga smärta i rygg, nacke och huvud för att hjälpa sig själv och andra att sitta mer aktivt?

Den första prototypen var inspirerad av cowboysadeln, men formad efter människans bäcken.

1982 hade Claus den första prototypen klar för en stol som inte passiviserade utan i stället aktiverade användaren. Han hade hämtat inspiration från sina resor till Amerika. Där hade han observerat cowboys som satt till häst dagarna i ända utan att få ont i ryggen eller axlarna – de var trötta efter en lång dag ute i naturen, men de var starka och friska eftersom de satt aktivt och var i ständig rörelse under hela dagen. Prototypen utvecklades med tiden till vår Classic-stol.

Dags att ompröva den konventionella kontorsstolen!

När Claus grundade Dynamostol för 35 år sedan, var idén om att man skulle kunna sitta sig stark genom att sitta aktivt, både innovativ och nytänkande. Den konventionella kontorsstolen skulle ha armstöd och ryggstöd. Den viktigaste funktionen var att den skulle uppfylla användarens behov av att sitta vid skrivbordet många timmar varje dag – passiv och koncentrerad på arbetet. Precis som Claus fick många kontorsanställda problem med ryggen – den inaktiva sittställningen inverkade negativt på muskler och leder, och det gällde även matsmältningssystemet eftersom magområdet pressades samman på ett ogynnsamt sätt.

Pionjären Claus Lundsgaard var långt före sin tid

Först senare har kunskaperna om aktiva sittställningar, som vår proaktiva grundare insåg redan i början av 1980-talet, blivit allmänt kända. Vi är glada över att det i dag finns många stoltillverkare som designar stolar till människor som vill hålla sig i form och sitta aktivt på sin stol som stärker kroppen i stället för att inverka negativt på den.

Ny generation vid rodret

År 2002 övertog Jacob Lundsgaard, Claus Lundsgaards son, den dagliga driften i Dynamostol. Jacob är en framsynt person, precis som sin far. Han har sjösatt ett nytt designsamarbete och hans engagemang smittar av sig på övriga medarbetare i företaget.

De grundläggande värderingar som Claus utgick ifrån när han grundade Dynamostol har inte förändrats – tvärtom har vi utvecklat och byggt vidare på dem.

Med fokus på design och funktionalitet vill vi skapa bra och hälsosamma produkter som främjar en aktiv livsstil och en hälsosam arbetsmiljö som kan ge alla mer kraft och energi.