Ergonomisk Kontorsstol

Kvinna som sitter på en InCharge Office-kontorsstol, sitsen är klädd i ljusgrå Hallingdalsull från Kvadrat. Hon sitter på ett kontor och arbetar på sin IMac.

Den perfekta
kontorsstol

till dig som har valt ett hälsosamt liv
Ergonomisk kontorsstol

Vi har tre modeller: InCharge, ReForm och Classic, som alla är avsedda kontorsmiljöer. 

Dessa är ergonomiska kontorsstolar ger dig möjlighet att stärka kroppen medan du sitter ned och arbetar. Stolarna har utvecklats så att de hjälper kroppen att sitta aktivt så att du undviker skador i samband med långa arbetsdagar framför skrivbordet.

InCharge Office Svart kontorsstol, sits är klädd i svart Hallingdal från Kvadrat. InCharge Office kontorsstol, sits är klädd i vit Hallingdal från Kvadrat. ReForm Kontorsstol, sits klädd i blått Hallingdal från Kvadrat.

Vilken kontorsstol ska du välja?

Vi har tre kontorsstolmodeller att välja mellan:

InCharge, ReForm och Classic.

Längre ned på sidan kan du läsa om de enskilda modellerna.

InCharge till kontor

InCharge formgavs av Nanna Ditzel år 1998 och är en revolution inom ergonomiska kontorsstolar. InCharge utgår från människans anatomi och är utformad för att du ska ha kontroll över din arbetssituation. Vi har fokuserat på att göra det enkelt att manövrera och stödja kroppens behov av att vara i rörelse, även när du sitter vid skrivbordet i många timmar. Sitsen är formad efter ett bäcken, och denna form bidrar till att du får en naturlig s-kurva i ryggraden och inte sjunker ihop i ryggen som man ofta gör på en vanlig stol.

ReForm till kontor

ReForm är en minimalistisk och elegant kontorsstol samtidigt som den är ergonomisk och understödjande i sin funktion. Designen ger en aktiv och bekväm sittställning och bidrar till att förhindra arbetsskador som smärta i ländrygg, nacke och rygg – smärtor som lätt kan uppstå när du arbetar i utmanande arbetsställningar eller sitter ned länge.

Classic till kontor

Classic-stolen var grundaren Claus Lundsgaards idé om en ergonomisk arbetsstol utan rygg- och armstöd. Stolen har i över 30 år hjälpt ett stort antal människor till en bättre vardag och en aktivare sittställning på kontoret. De mjuka och lättgående hjulen gör det dessutom enkelt att röra på sig. Classic-stolen är ett naturligt val för dig som vill ha ett ergonomiskt verktyg som skapar en grund för en bra och hälsosam arbetsmiljö.

Extrafunktioner som du kan välja till din kontorsstol.

När du bestämt dig för vilken av de tre modellerna du vill prova eller köpa, finns det några ytterligare alternativ att ta ställning till.

Flex: Flex är en helt unik, flexibel sits som kan lutas 11 grader i alla riktningar. Därmed kan stolen stötta dig i extrema arbetsställningar. Samtidigt får du en naturligt aktiv sittställning som stärker din kärnmuskulatur och balans.

OBS! Flex finns bara på vår InCharge-modell.

Handtagsbygel: Handtagsbygeln är inte ett ryggstöd, utan ett vackert handtag som omringar sitsen och gör det enkelt att flytta på stolen. Den kan även används till att styra sitsens riktning när du sätter dig på stolen.

OBS! Handtagsbygeln är fastmonterad i InCharge-stolen. Man måste aktivt välja bort den om man inte vill ha den på stolen.

När du har valt den modell som passar dig kan du även välja höjd och överdrag.

Den sunda kontorsstolen

Alla tre modeller:

• Ger en aktiv arbetsställning med möjlighet till rörelsefrihet.
• Förebygger arbetsskador vid stillasittande arbete.
• Gör det enkelt för dig att manövrera runt på arbetsplatsen.
• Har en minimalistisk och vacker design.

Ung man som sitter och arbetar vid sitt skrivbord. Han sitter på en InCharge Office Black, sitsen är klädd i vit Hallingdal ull från Kvadrat.

Vad är en ergonomisk kontorsstol?

En ergonomisk kontorsstol utgår från dina behov när du sitter ned många timmar i sträck. Våra ergonomiska kontorsstolar har ett enkelt och minimalistiskt utseende och passar därför in i alla inredningar och kan stylas efter tycke och smak. Om du är ute efter en kontorsstol som är bra för ryggen är Dynamostol ergonomiska kontorsstol ett riktigt bra val.

En ergonomisk kontorsstol kännetecknas av några enkla logiska egenskaper:

• Ergonomi som ger dig ett optimalt arbetsredskap.
• Kontorsstolen är bekväm och ger dig möjlighet för att vara fysiskt aktiv.
• Den särskilda utformningen gör stolen lätt att hantera och stiga av.

Skillnaden mellan en sadelstol och en ergonomisk kontorsstol

Andra ergonomiska kontorsstolar är tillverkade som en hästsadel ”sadelstol”. Du känner genast att du sitter behagligt. Men en sadel är utformad för en hästrygg där ryttaren är i rörelse. På en sadelstol finns däremot ingen naturlig rörelse som bidrar till att spänna ben, mage, rygg och axlar.

Istället belastar du dina höfter i en onaturlig rotation som på lång sikt kan vara skadlig och orsaka smärta i höftlederna. Det är just detta som Dynamostol vill ta itu med. Vi skapar därför ergonomiska kontorsstolar som är bra för ryggen eftersom de tvingar dig att sitta aktivt.

Väljer du en traditionell kontorsstol med rygg- och armstöd blir du passiv och tappar muskelkraft och energi. Du sjunker ihop och belastar rygg, axlar och nacke, men framför allt försämras blodomloppet. Detta är något du kan undvika genom att sitta på en ergonomisk arbetsstol utan armstöd från Dynamostol.

Varför ska du välja en ergonomisk kontorsstol från Dynamostol?

Om du är lyckligt lottad och har ett höj-/sänkbart bord, så kommer den bästa ergonomiska kontorsstolen ge dig en öppen vinkel i höft och knän. Din rygg rättas upp naturligt när du sitter på detta sätt och musklerna i nedre delen av ryggen blir aktivare. Det gör att du sitter på ett ergonomiskt sätt, och du får ut mesta möjliga av din kontorsstol. Om du är osäker på vad du bör välja kan vi självklart hjälpa till. Vi strävar alltid efter den bästa möjliga kundservicen.

Om du arbetar vid ett bord utan höj-/sänkningsfunktion är den bästa ergonomiska kontorsstolen en som gör det möjligt att du utan besvär får in låren under bordet. Det kan betyda att du sitter lite lägre än du tänkt. Men det kan du kompensera för genom att sätta dig på ett ben, så att knäet pekar ned mot golvet. Därmed sträcker du på den nedersta delen av ryggen och får en mycket bättre arbetsställning än på en traditionell kontorsstol. En annan möjlighet är att sätta fyra klossar under bordsbenen och höja bordet det antal centimeter som behövs. Det gör att du får ett riktigt arbetsbord i rätt höjd, och höj-/sänkfunktion blir mindre relevant.

Samarbete med fysioterapeut

För dig som vill bli lite extra utmanad har vi i samarbete med den nederländska fysioterapeuten Wim Don tagit fram en kontorsstol med Flex-funktion. Flex betyder flexibelt, vilket innebär att sitsen är rörlig. Att sitta på den känns som att sitta på en pilates-boll, men med fördelen att stolen inte rullar iväg och att du sitter på en perfekt utformad sits.

Du tänker kanske ”... en sådan kontorsstol kan jag inte använda som kontorsstol”, men det kan du! Och du kommer älska hur bra det känns att sitta aktivt, i motsats till att sitta passivt med ryggstöd och armstöd, som bara gör att du INTE kan röra dig fritt.

Vilken modell ska du välja?

När man tar en titt på Dynamostols kontorsstolsmodeller InCharge, Classic och ReForm kan det kännas svårt att veta vilken modell man ska välja. Först kan vi konstatera att de ergonomiska principerna är samma för de tre kontorsstolarna, och att de passar till vilket ergonomisk kontor som helst. Det handlar mer om vilken stol som passar just dig. Vi har en del erfarenheter som vi vill dela med dig. Men de ska endast ses som vägledning och inte ett exakt facit.

• Om du har korta ben och är ganska kort är vår erfarenhet att Classic/ReForm kan vara att föredra.

• Varken InCharge, Classic eller ReForm är breda stolar, men Classic/ReForm är något mindre än InCharge, och det betyder att du kan sitta med benen nästan helt ihop. Det har inte någon ergonomisk betydelse, utan handlar helt om vad du gillar bäst.

• Generellt sätt ska du sitta högre än på en traditionell stol, men du ska inte sitta så högt att upphöjningen framtill på sitsen lägger onödigt tryck på ditt blygdben.