Sadelstol eller ergonomisk stol?

Du kanske har hört orden sadelstol och ergonomisk stol, men vad betyder dessa ord egentligen? Och vilken stol ska du välja? 

Är Dynamostol en sadelstol?

Ja och nej! Många av principerna bakom våra ergonomiska arbetsstolar utgår från ”ryttarställningen”.

  • Du sitter i balans
  • Du sitter upprätt
  • Din lår pekar nedåt
  • Du har en öppen vinkel i höft och lår.

Det som skiljer ”Dynamostols sadelstol”  från andra sadelsstolar är den aktiva sittställningen. 

En gammeldags sadelstol är utformad som en hästsadel. Du sitter bekvämt direkt, men tyvärr innebär ställningen att du tvingar isär benen i en onaturligt bred vinkel. Istället belastar du dina höfter i en extrem utåtriktad rotation som på lång sikt kan vara skadlig och orsaka smärta i höftlederna. En sadel är utformad för en hästrygg där ryttaren är i rörelse. På en sadelstol finns däremot ingen naturlig rörelse som bidrar till att spänna ben, mage, rygg och axlar. Det är just detta som Dynamostol vill ta itu med. Vi skapar därför ergonomiska stolar som stärker ryggen eftersom de tvingar dig att sitta aktivt. 

Sitsen är formgiven för att passa vår ända, vilket du genast kommer att känna när du sätter dig på stolen. En ”gammeldags sadelstol” är formad som när du sitter gränsle på en häst. Denna sittställning ger en utåtriktad rotering i dina höfter och ett onaturligt svaj i ryggen. Ställning är varken bra för dina höfter eller din rygg, såvida du inte sitter på en hästrygg där hästen skapar en naturligt aktiv rörelse och du följer dessa rörelser, vilket samtidigt stärker dina muskler.

Styrkan med en aktiv sittställning

En Dynamostol tvingar dig att sitta aktivt. Den lilla sitsen stöder bäckenbenet med hjälp av sin form och ger dig samtidigt full rörelsefrihet för benen. Det ger dig utmärkt frihet på stolen. Genom att röra på benen stimulerar du dessutom blodomloppet och stärker ryggmusklerna. Du sitter mer upprätt och det gör att du är i fullständig balans. Samtidigt behöver du inte sitta onaturligt högt och du behöver inte sträcka på ryggen eftersom sitsens form stödjer din ryggs naturliga s-kurva. På en Dynamostol kan du röra HELA ryggen.

När du sitter i balans belastar du inte din kropp, och trots att stolen är liten och praktisk, känner du dig aldrig osäker eller får känslan av att stolen ska välta. Samtidigt gör hjulen det lätt dig att ta dig runt utan att belasta höfterna som på en stol där du inte sitter i balans.

Att sitta i balans bidrar även till att du i större grad kommer slappna av i axlar och nacke. De flesta av oss vet hur det känns att arbeta med axlarna hela vägen uppe vid öronen. Detta kommer du uppleva i mindre grad eller slippa helt när du sitter på en aktiv stol.

Den aktiva sittställningen som du får på en Dynamostol kan även stärka din rygg och ditt blodomlopp, samtidigt som den både är bättre och bekvämare.

På en Dynamostol finns det inget ryggstöd. När du sitter i balans försvinner nämligen behovet av att avlasta ryggen och slappna av. Det stärkta blodomloppet ger extra energi till hjärnan, och därmed kan du fokusera på ditt arbete hela dagen. Du slipper dessutom smärta, trötthet och koncentrationssvårigheter. I korthet: Dynamostol är världens bästa arbetsstol.

Nackdelar med en traditionell sadelstol (hästsadel)

Många tror att det är viktigt att sitta så högt som möjligt och sträcka på ryggen för att böja på ländryggen. Men en böjd ländrygg belastar den nedre delen av ryggen, så istället för att uppnå styrka och större rörelsefrihet gör det bara att din rygg inte kan röra på sig på ett naturligt sätt. På en häst är detta inte ett stort problem eftersom hästens rörelser tränar upp mikromuskulaturen längs ryggraden. Men på en stol är det däremot ett stort problem eftersom du på längre sikt kommer känna av smärta och obehag på grund av din sittställning.

Ett annat problem är att du låser den nedersta delen av ryggen. Det betyder att din rygg som normalt är en lång rörlig ”slang” inte ges möjlighet att röra sig i den nedre tredjedelen. Det medför att du måste kompensera i den översta tredjedelen av ryggen, där särskilt nacken utsätts för onödigt stor belastning.

Många som sitter på en ”hästsadelsstol” upplever att den extra vinkeln som benen tvingas ut i även påverkar höfterna, och även om stolen verkar bekväm leder påfrestningen på höfterna till slut till smärtor.

Om du är gravid eller precis fått barn är det inte lämpligt att sitta på en hästsadelstol.

En designad sadelstol med bygel

Dynamostol grundare Claus Lundsgaard la den formgivningsmässiga grunden till Dynamostol Classic, som funnits på marknaden i mer än 35 år. Det är en funktionell och ergonomisk arbetsstol där den grundläggande filosofin bygger på ryttarställningen. Vi bör dock understryka att sitsen är formad med kroppens anatomi i åtanke, och inte bygger på en sadel. 

Dynamostol InCharge formgavs år 1998 av möbelformgivaren Nanna Ditzel. Det är en estetisk och funktionell pärla som varje dag gläder många människor som arbetar sittandes. Precis som med Classic-stolen är utgångspunkten för den här designen den så kallade ”ryttarställningen”.

Nanna Ditzel har förfinat stolens design med en handtagsbygel i metall som omringar sitsen. Den används för att bestämma stolens riktning när du ska sätta dig på den, eller för att flytta den från a till b. Det är därför enkelt att gripa tag i handtagsbygeln och flytta på stolen så att du kan sätta dig på den.

Dynamostol ReForm är en nytolkning av vår Classic-stol. 2014 inledde vi ett samarbete med Ander P. Jensen som utifrån Classic-stolens principer fick i uppdrag att formge en ny stol. Resultatet var ReForm-stolen. Den är vi mycket stolta över. Funktionen är densamma, men stolens estetik är snyggare.

Det är med glädje och stolthet som vi kan säga att våra stolar har hjälpt många till en bättre och aktivare vardag.

Fördelarna med en Dynamostol

Aktivitet
Det som är så bra med vår stol är att den uppfyller många olika behov. Framför allt är det en aktiv stol som ger dig möjlighet att röra dig fritt, stärker din muskulatur och stimulerar ditt blodomlopp.

Vi behöver därför inte prata om en viss PERFEKT vinkel för knän och höftled ... för det som är PERFEKT är att du nu har en fantastisk stol som är superflexibel och som fungerar perfekt på kliniker, vårdcentraler, laboratorier och vid höj-/sänkbara bord.

När du sätter dig på stolen kommer du direkt att märka att bäckenbenet sitter riktigt bekvämt på sitsen. Det beror på att sitsen är utformad för att passa ditt bäcken. Du kommer även märka att det är lättare att räta ut ryggen än på en traditionell stol. Till en början kan stolens utformning framtill kännas något ovan, men den känslan försvinner efter några dagar.

Upphöjningen framtill förhindrar att du glider av stolen, även om du sitter högre än på en vanlig stol. Du ska ha en öppen vinkel i höftleden och du måste kunna nå golvet med en platt fot.

Det är en bra idé att ändra lite på stolens höjd under dagens gång.

Rengöring och hygien

Den minimalistiska designen gör stolen lätt att rengöra. Alla ytor är i krom eller aluminium som tål alla typer av rengöringsmedel. Du kan välja ett möbeltyg av konstläder som tål alla vanliga rengöringsmedel avsedda för textilrengöring.

Flexibilitet

Sitsens särskilda design gör det enkelt att sätta sig på den. Den praktiska handtagsbygeln gör det även enkelt att bestämma sitsens riktning, och den fungerar perfekt som ett handtag när stolen ska flyttas.

Eftersom stolen inte tar särskilt mycket plats, stöter man inte i skåp, britsar eller kollegor när man svänger runt med stolen, som är utrustad med förträffliga, lättgående hjul.