5 ergonomiska tips för att skapa en hälsosam arbetsmiljö

5 ergonomiska tips för att skapa en hälsosam arbetsmiljö

För att kunna vara produktiva och friska är det viktigt att de anställda har en hälsosam arbetsmiljö. Ergonomiskt utformade kontor kan bidra till att minska risken för skador orsakade av repetitiva belastningar, t.ex. karpaltunnelsyndrom, svullnad eller ryggsmärta. Här är fem tips på hur du kan skapa en hälsosam arbetsmiljö för dina anställda.

Ergonomiska tips för en hälsosam arbetsmiljö

Här är några specifika ergonomiska tips som du kan använda när du skapar en hälsosam arbetsmiljö:

Skapa rätt belysning

Se till att de anställda förutom taklampor även har lämplig arbetsbelysning för sitt arbete. Du kan placera punktbelysning under hyllor i bås för att sprida ljus på skrivbordet, eller skaffa justerbara skrivbordslampor som gör att de anställda kan rikta ljuset exakt dit de behöver det. Lampor med olika ljusstyrkor är bra om de anställda arbetar nära varandra.

Skaffa ergonomiska arbetsstolar

Anställda som arbetar vid skrivbordet behöver ergonomiska arbetsstolar. Arbetstagarna bör bekvämt kunna sätta fötterna på golvet med benen i en 90-graders vinkel. Personer som är mycket långa eller mycket korta kan behöva olika stolar för att anpassa sig till sin storlek.

Placera datorerna på rätt sätt

Skrivbordsdatorer är bäst för personer som tillbringar mycket tid vid datorn. Ställ in tangentborden så att de anställda kan skriva med armbågarna i en 90 graders vinkel. Detta kan kräva att man installerar en tangentbordsbricka under skrivbordet. Placera datorskärmarna på ungefär en armlängds avstånd. De anställda bör titta rakt fram eller lätt nedåt på skärmen och inte sträcka sig uppåt.

Anställda som använder bärbara datorer bör vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Bärbara datorer är praktiska, men de är inte ergonomiskt utformade. Om den bärbara datorn ligger i knät har handlederna och armarna en bra position, men skärmen är alldeles för lågt placerad. Om den bärbara datorn står på ett skrivbord är skärmen väl placerad men tangentbordet är för högt. Ingen av positionerna bör användas på lång sikt (mer än en timme).

För anställda som använder en bärbar dator under längre perioder är en bra lösning att skaffa ett separat, ergonomiskt tangentbord som anställda kan placera på rätt sätt när de använder den bärbara datorn på ett skrivbord. Gör det trådlöst för ökad bekvämlighet. Ett stativ för bärbar dator kan läggas till för att höja den bärbara skärmen tillräckligt högt för optimal visning.

Förse dem med hörlurar

Om dina anställda arbetar på ett öppet kontor kan du ge dem hörlurar. På så sätt kan de lyssna på musik eller ljud utan att störa omgivningen. Leta efter hörlurar som är bekväma att ha på sig och har bra ljudkvalitet.

Uppmuntra till regelbundna pauser

De anställda bör ta en paus från arbetet ungefär var 20:e minut för att röra på sig och sträcka på sig. Detta bidrar till att minska risken för upprepade belastningsskador.

Att sitta vid ett skrivbord och stirra på en skärm hela dagen kan ge upphov till en mängd problem, från ögonspänning och ryggsmärta till torra ögon och karpaltunnel. Be dina anställda ta 5-10 minuters "vilopauser" varje timme - t.ex. gå runt på kontoret eller gå till pausrummet - "mikropauser" på 1-2 minuter var 15-20:e minut - t.ex. resa sig upp och röra på sig eller blunda - och motionspauser varannan timme - t.ex. lätta stretchövningar eller "skrivbordsyoga".

Sammanfattning

Att skapa en hälsosam arbetsmiljö är viktigt för både arbetstagare och arbetsgivare. Ergonomiskt utformade kontor kan bidra till att minska risken för skador orsakade av repetitiva belastningar, t.ex. karpaltunnelsyndrom, svullnad eller ryggsmärta. Några specifika ergonomiska tips som arbetsgivare kan följa är att skapa rätt belysning, skaffa ergonomiska arbetsstolar, placera datorerna rätt och uppmuntra till regelbundna pauser. Genom att vidta dessa åtgärder kan du bidra till att skapa en hälsosam och produktiv arbetsmiljö.


Skriv en kommentar

Obs, kommentarer måste godkännas innan de visas.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.