Ergonomisk stol för tandvårdskliniken

InCharge

InCharge kan ses som en revolution inom ergonomiska arbetsstolar. Nanna Ditzel har formgivit en elegant och funktionell arbetsstol med utgångspunkt i kroppens fysiska behov av att vara aktiv, som ger dig kontroll över din arbetsställning. Tanken är att det ska vara bekvämt och enkelt att dra runt stolen i alla arbetssituationer och samtidigt ge stöd i extrema arbetsställningar. Stolen väger hälften av vad en normal stol väger och tar inte mycket plats. Den är därför ett perfekt val av arbetsstol om du arbetar på en tandläkarmottagning.

ReForm

ReForm har en strömlinjeformad och elegant design. En ergonomisk stol med en funktionell och understödjande funktion. Den är utformad för att ge dig den bästa sittställningen och förebygga arbetsskador som smärta i ländrygg, nacke och rygg, som kan uppstå när du arbetar i utmanande arbetsställningar eller sitter i en obekväm sittställning. Stolen är formgiven av Anders Peter Jensen.

Classic

Denna stol har under de senaste 30 åren hjälpt ett stort antal personer till en bättre vardag genom att ge dem en aktivare sittställning. De mjuka och lättgående hjulen gör det dessutom enkelt att röra på sig. Classic-stolen är ett naturligt val för dig som vill ha ett ergonomiskt verktyg som skapar en grund till en hälsosam och aktiv arbetsmiljö.

VI HAR DIN RYGG

när du fokuserar på dina patienter

Vilka ytterligare funktioner finns det för stolarna?

Nedan är klinikstolarna kategoriserade efter deras funktioner. Vi har utformat dessa olika funktioner så att du får de bästa möjligheterna att sitta ergonomiskt korrekt. Du kommer att upptäcka att du och dina kollegor får färre sjukdagar på grund av muskel- och ledvärk.

Klinikstolar med fotmanövring

Med denna funktion kan du justera stolens höjd med fötterna. Detta kan vara en stor fördel när du arbetar i en steril miljö och behöver höja eller sänka din sitthöjd utan att använda händerna.

Klinikstolar med fotmanövring
Klinikstolar med flexfunktion i sitsen

Den unika flexfunktionen stödjer dig i extrema arbetspositioner när du är böjd över en patient. Sitsen kan lutas 11° i alla riktningar, och ger dig därför den bästa arbetsfriheten.

Klinikstolar med flexfunktion i sitsen
Klinikstolar med greppbåge

Greppbågen förväxlas ofta med ett ryggstöd, men det är det inte, det är ett elegant handtag som gör att du enkelt kan flytta stolen utan att behöva böja dig.

Klinikstolar med greppbåge
Vanliga klinikstolar

Alla klinikstolar är designade för att ge dig den bästa sittkomforten och stödet i de stressiga sittställningar som ofta är förknippade med arbete på tandkliniken.

Vanliga klinikstolar

Fördelarna med att sitta på en Dynamostol

 • Du undviker spänningar i nacke och axlar
 • Din ryggrad upprätthåller S-formen
 • Sitsen ger optimalt stöd och sittläge
 • Du får en naturlig balans i kroppen
 • Du har fri rörelse i ryggen, armarna och benen
 • Ditt blod kan flöda fritt runt kroppen
DYNAMOSTOLAR PASSAR
Perfekt för tandvårdskliniken

Alla tre modeller:

 • Ger optimalt stöd i utmanande arbetsställningar
 • Ger en aktiv arbetsställning med möjlighet till rörelsefrihet
 • Gör det enkelt att röra sig runt patienten
 • Har en enkel och minimalistisk design – stolen tar inte mycket plats
 • Är lätta att rengöra

Ergonomisk operationsstol till tandläkarmottagningen

Varför ska du välja en Dynamostol till tandläkarmottagningen?

För att du vill ha ett bra arbetsredskap som varje dag ger dig optimalt stöd i de utmanande arbetsställningar som du som tandläkare måste arbeta i. Dessutom utgår vår design på våra ergonomiska operationsstolar från den mänskliga anatomin. Den är särskilt utformad för människor som sitter ned många timmar om dagen.

Många andra operatörsstolar är utformade som en hästsadel. De är klassiska sadelsstolar som genast tycks vara bekväma att sitta på. Men eftersom du inte sitter på en häst som rör sig belastar du dina höfter i en onaturlig rotation som på lång sikt kan vara skadlig och orsaka stark smärta i höftlederna.

Detta gäller även om du väljer en traditionell tandläkarstol eller operationsstol med rygg- och armstöd. Du blir mer passiv, och sakta men säkert tappar du muskelkraft och energi. Du sjunker ihop och belastar rygg, axlar och nacke, men framför allt påverkas ditt blodomlopp. Blodcirkulationen försämras med sittande arbete och när du sitter på en traditionell stol med rygg- och armstöd.

Riktigt många av våra kunder arbetar inom sjukvården och på laboratorier. Därför har vi i samarbete med fackfolk som tandläkare, tandhygienister och -assistenter förfinat vår produkt så att den passar särskilt för det krävande arbetet på tandläkarmottagningen.

Varför är en Dynamostol perfekt för tandläkarmottagningen?

1. Ur ett ergonomiskt perspektiv får du ett optimalt arbetsredskap.

2. Den är lätt att rengöra tack vare den enkla och minimalistiska designen och det löstagbara och rengöringsvänliga möbeltyget.

3. Den är lätt att hantera, lätt att röra sig på samt enkel att sätta sig på och ställa sig upp från.

Varför ska du välja en Dynamostol till tandläkarmottagningen?

• Om du kan bestämma höjden vid enheten/patientstolen eller vid ett höj-/sänkbart bord bör du välja en Dynamo-stol som gör att du får en öppen vinkel i höft och knän. Därmed rättas din rygg upp naturligt.

• Om du utför operationer rekommenderar vi att du väljer en fotmanövrerad Dynamostol som gör det möjligt för dig att justera höjden med foten. Det gör att du inte behöver ställa in höjden med handen så att du kan bevara den sterila arbetsmiljön. Därmed förbättrar du den allmänna hygienen på mottagningen.

• Om du vill träna dina muskler lite extra har vi i samarbete med den nederländska fysioterapeuten Wim Don tagit fram en kontorsstol med Flex-funktion. Flex betyder att sitsen är rörlig. Det innebär att känslan av att sitta på stolen påminner om att sitta på en pilates-boll, samtidigt som du får fördelen av att sitta på en perfekt utformad sits. Du kanske tänker att du inte kan arbeta koncentrerat på en sådan stol – men det kan du! Du kommer dessutom att älska hur bra det känns att sitta aktivt, i motsats till att sitta passivt med ryggstöd och armstöd, som bara gör att du INTE kan röra dig fritt.

Vilken modell ska du välja?

Ja, det är en bra fråga. Det är lätt att bli förvirrad när man läser om Dynamostols tre modeller: InCharge, Classic och ReForm. Först kan vi konstatera att de ergonomiska principerna är samma för de tre kontorsstolarna, så det handlar mer om vilken stol som passar just dig. Vi har en del erfarenheter som vi vill dela med dig. Men de ska endast ses som vägledning och inte ett exakt facit.

Om du är kortväxt och har korta ben är vår erfarenhet att Classic eller ReForm passar bäst.

Varken InCharge, Classic eller ReForm är breda stolar, men Classic och ReForm är en aning mindre än InCharge. Det betyder att du nästan kan sitta med benen helt ihop. Det har inte någon faktisk ergonomisk betydelse, utan handlar helt om vad du tycker är mest bekvämt.

Generellt sätt ska du sitta högre på en Dynamostol än på en traditionell stol, men du ska inte sitta så högt att upphöjningen framtill på sitsen lägger onödigt tryck på ditt blygdben. Anledningen är att det utöver att vara obekvämt inte tillför något rent ergonomiskt.

Formgivarna bakom våra stolar:

Dynamostols grundare Claus Lundsgaard la den formgivningsmässiga grunden till Dynamostol Classic, som funnits på marknaden i mer än 35 år. En funktionell och ergonomisk klassiker som hjälpt fler än 10 000 personer få en bättre och aktivare vardag.

Dynamostol InCharge formgavs år 1998 av den världsberömda möbelformgivaren Nanna Ditzel. Det är en funktionell pärla som varje dag gläder många människor jorden runt.

Eftersom Classic hade funnits på marknaden i 30 år lät vi formgivaren Anders P. Jensen designa en nytolkning. Resultatet var ReForm som är på väg att etablera sig på marknaden som en naturlig arvtagare till Classic-stolen.