Ergonomisk stol för tandvårdskliniken

Tandklinik med tandläkare som sitter på InCharge-stol med fotkontroll. Klinikassistenten står bredvid sin InCharge-operatörsstol. Patienten ligger i patientstolen.

VI HAR DIN RYGG

när du fokuserar på dina patienter
ETT VIKTIGT ARBETSREDSKAP
Operationsstol

De mjuka och lättgående hjulen gör det enkelt att röra sig runt din patient. Det lilla fotkrysset har en diameter på 50 cm, vilket ger dig gott om plats för ben och fötter, så att du obesvärat kan manövrera runt. Samtidigt ger vår ergonomiska arbetsstol ett gott stöd i de utmanande arbetsställningar som ofta är förenade med ditt arbete. Alla stolar har överdrag i konstskinn eller mikrofiber som är lätta att hålla rena.

Klassisk fotmanövrerad operatörsstol med rött konstläder. InCharge operatörsstol fotmanövrerad med blå konstläder. ReForm operatörsstol fotmanövrerad med svart konstläder.

Tre grundmodeller

Vi har tre operationsstolsmodeller för dig som arbetar på en tandläkarmottagning:

InCharge, ReForm och Classic.

Se mer nedan och hitta en modell som passar dig.

InCharge

InCharge kan ses som en revolution inom ergonomiska arbetsstolar. Nanna Ditzel har formgivit en elegant och funktionell arbetsstol med utgångspunkt i kroppens fysiska behov av att vara aktiv, som ger dig kontroll över din arbetsställning. Tanken är att det ska vara bekvämt och enkelt att dra runt stolen i alla arbetssituationer och samtidigt ge stöd i extrema arbetsställningar. Stolen väger hälften av vad en normal stol väger och tar inte mycket plats. Den är därför ett perfekt val av arbetsstol om du arbetar på en tandläkarmottagning.

ReForm

ReForm har en strömlinjeformad och elegant design. En ergonomisk stol med en funktionell och understödjande funktion. Den är utformad för att ge dig den bästa sittställningen och förebygga arbetsskador som smärta i ländrygg, nacke och rygg, som kan uppstå när du arbetar i utmanande arbetsställningar eller sitter i en obekväm sittställning. Stolen är formgiven av Anders Peter Jensen.

Extrafunktioner

Det finns ytterligare tre funktioner som du bör tänka på när du väljer arbetsstol:

Fotmanövrering: Denna funktion gör att du kan reglera stolshöjden med fötterna. Under fotkorset finns en extra metallring som är enkel att trä på när du behöver justera sitthöjden. Det är en optimal funktion när du arbetar i en steril miljö och har behov av att höja eller sänka din sitthöjd utan att använda händerna.

Flex: Flex-funktionen är utvecklad av en nederländsk fysioterapeut och har en helt unik, flexibel sits som kan lutas 11 grader i alla riktningar. Därmed kan stolen stötta dig i extrema arbetsställningar när du sitter böjd över en patient. Samtidigt får du en naturligt aktiv sittställning som stärker din kärnmuskulatur och balans.

Handtagsbygel: Handtagsbygeln ska inte ses som ett ryggstöd utan som ett vackert handtag för att flytta stolen innan du sätter dig på den.

Du kan även välja höjd och överdrag till din stol.

DYNAMOSTOLAR PASSAR
Perfekt för tandläkarmottagningen

Alla tre modeller:

• Ger optimalt stöd i utmanande arbetsställningar.
• Ger en aktiv arbetsställning med möjlighet till rörelsefrihet.
• Gör det enkelt att röra sig runt patienten.
• Har en enkel och minimalistisk design – stolen tar inte mycket plats.
• Är lätta att rengöra.

Personal på tandkliniken. De sitter på InCharge-stolar med vitt konstläder.

Ergonomisk operationsstol till tandläkarmottagningen

Varför ska du välja en Dynamostol till tandläkarmottagningen?

För att du vill ha ett bra arbetsredskap som varje dag ger dig optimalt stöd i de utmanande arbetsställningar som du som tandläkare måste arbeta i. Dessutom utgår vår design på våra ergonomiska operationsstolar från den mänskliga anatomin. Den är särskilt utformad för människor som sitter ned många timmar om dagen.

Många andra operatörsstolar är utformade som en hästsadel. De är klassiska sadelsstolar som genast tycks vara bekväma att sitta på. Men eftersom du inte sitter på en häst som rör sig belastar du dina höfter i en onaturlig rotation som på lång sikt kan vara skadlig och orsaka stark smärta i höftlederna.

Detta gäller även om du väljer en traditionell tandläkarstol eller operationsstol med rygg- och armstöd. Du blir mer passiv, och sakta men säkert tappar du muskelkraft och energi. Du sjunker ihop och belastar rygg, axlar och nacke, men framför allt påverkas ditt blodomlopp. Blodcirkulationen försämras med sittande arbete och när du sitter på en traditionell stol med rygg- och armstöd.

Riktigt många av våra kunder arbetar inom sjukvården och på laboratorier. Därför har vi i samarbete med fackfolk som tandläkare, tandhygienister och -assistenter förfinat vår produkt så att den passar särskilt för det krävande arbetet på tandläkarmottagningen.

Varför är en Dynamostol perfekt för tandläkarmottagningen?

1. Ur ett ergonomiskt perspektiv får du ett optimalt arbetsredskap.

2. Den är lätt att rengöra tack vare den enkla och minimalistiska designen och det löstagbara och rengöringsvänliga möbeltyget.

3. Den är lätt att hantera, lätt att röra sig på samt enkel att sätta sig på och ställa sig upp från.

Varför ska du välja en Dynamostol till tandläkarmottagningen?

• Om du kan bestämma höjden vid enheten/patientstolen eller vid ett höj-/sänkbart bord bör du välja en Dynamo-stol som gör att du får en öppen vinkel i höft och knän. Därmed rättas din rygg upp naturligt.

• Om du utför operationer rekommenderar vi att du väljer en fotmanövrerad Dynamostol som gör det möjligt för dig att justera höjden med foten. Det gör att du inte behöver ställa in höjden med handen så att du kan bevara den sterila arbetsmiljön. Därmed förbättrar du den allmänna hygienen på mottagningen.

• Om du vill träna dina muskler lite extra har vi i samarbete med den nederländska fysioterapeuten Wim Don tagit fram en kontorsstol med Flex-funktion. Flex betyder att sitsen är rörlig. Det innebär att känslan av att sitta på stolen påminner om att sitta på en pilates-boll, samtidigt som du får fördelen av att sitta på en perfekt utformad sits. Du kanske tänker att du inte kan arbeta koncentrerat på en sådan stol – men det kan du! Du kommer dessutom att älska hur bra det känns att sitta aktivt, i motsats till att sitta passivt med ryggstöd och armstöd, som bara gör att du INTE kan röra dig fritt.

Vilken modell ska du välja?

Ja, det är en bra fråga. Det är lätt att bli förvirrad när man läser om Dynamostols tre modeller: InCharge, Classic och ReForm. Först kan vi konstatera att de ergonomiska principerna är samma för de tre kontorsstolarna, så det handlar mer om vilken stol som passar just dig. Vi har en del erfarenheter som vi vill dela med dig. Men de ska endast ses som vägledning och inte ett exakt facit.

Om du är kortväxt och har korta ben är vår erfarenhet att Classic eller ReForm passar bäst.

Varken InCharge, Classic eller ReForm är breda stolar, men Classic och ReForm är en aning mindre än InCharge. Det betyder att du nästan kan sitta med benen helt ihop. Det har inte någon faktisk ergonomisk betydelse, utan handlar helt om vad du tycker är mest bekvämt.

Generellt sätt ska du sitta högre på en Dynamostol än på en traditionell stol, men du ska inte sitta så högt att upphöjningen framtill på sitsen lägger onödigt tryck på ditt blygdben. Anledningen är att det utöver att vara obekvämt inte tillför något rent ergonomiskt.

Formgivarna bakom våra stolar:

Dynamostols grundare Claus Lundsgaard la den formgivningsmässiga grunden till Dynamostol Classic, som funnits på marknaden i mer än 35 år. En funktionell och ergonomisk klassiker som hjälpt fler än 10 000 personer få en bättre och aktivare vardag.

Dynamostol InCharge formgavs år 1998 av den världsberömda möbelformgivaren Nanna Ditzel. Det är en funktionell pärla som varje dag gläder många människor jorden runt.

Eftersom Classic hade funnits på marknaden i 30 år lät vi formgivaren Anders P. Jensen designa en nytolkning. Resultatet var ReForm som är på väg att etablera sig på marknaden som en naturlig arvtagare till Classic-stolen.