Varför är ergonomi viktigt inom tandvården?

Varför är ergonomi viktigt inom tandvården?

Som tandläkare tillbringar du mycket tid med att ge patienterna god vård. Sådan vård innebär att du måste hålla besvärliga positioner för att komma åt munområdet. Du kan till exempel komma att luta dig framåt under långa perioder, ha armarna i en vriden position eller anstränga ögonen för att upprätthålla en god syn. 

Felaktig positionering kan leda till olika ergonomiska problem inom tandvården. Det är inte ovanligt att tandläkare får en överansträngd rygg, krökt nacke eller stela fingrar. Därför bör tandläkare ta ergonomi på sin arbetsplats på allvar.

Ergonomi är processen att utforma din arbetsplats för att säkerställa optimal effektivitet i den dagliga verksamheten. Med andra ord gör en korrekt plan för tandvårdsergonomi det möjligt för dig att undvika riskfaktorer för din hälsa samtidigt som du levererar vård av högre kvalitet.

Konsekvenser av dålig tandvårdsergonomi

I de flesta fall kämpar tandläkare med ergonomi eftersom de letar efter en bättre synvinkel. Resultatet är att tandläkare kröker nacken, ryggen och armarna för att kunna se vad som händer i patientens mun. Felaktig ergonomi kan leda till många olika konsekvenser, varav några är följande:

Ryggsmärta

Ryggsmärta är ett vanligt problem på arbetsplatser, och tandläkare drabbas särskilt hårt av belastningar i nedre delen av ryggen. Detta beror på att felaktig ergonomi gör att tandläkare måste luta sig framåt under långa perioder under dagen. Att använda fel typ av stol (placerad i fel vinklar) kan dessutom leda till att du ytterligare belastar dina ryggmuskler.

Komplikationer i rörelseapparaten

Förutom belastning i ländryggen kan du också drabbas av muskuloskeletala komplikationer. Det kan till exempel handla om överansträngningar/avbrott i rotatormanschetten, stelhet i fingrarna, smärta i armbågen och till och med karpaltunnelsyndrom.

Förbättrad syn under behandlingen

Felaktig tandergonomi kan också påverka tandläkarens syn. Detta beror på att du kan tillbringa timmar varje dag med att anstränga dig för att upprätthålla korrekt syn i patientens mun. Att anstränga sig gör att ögonen slits ut snabbare än vanligt, vilket leder till problem med fokuseringen. Du kan också bli extra känslig för bländning i olika miljöer.

Tips för att göra din tandläkarmottagning ergonomiskt anpassad

Mot bakgrund av de risker som nämns ovan kanske du undrar hur du kan skydda din hälsa samtidigt som du upprätthåller en hög servicenivå för patienterna. Här är flera tips för korrekt tandläkarergonomi:

Behåll rätt position under behandlingen

Det mest uppenbara steget är att se till att du upprätthåller en korrekt positionering över dina patienter. Stolen du använder ska uppmuntra till en upprätt hållning och vara tillräckligt flexibel för flera olika behandlingsvinklar. Dessutom ska stolen vara tillräckligt bekväm för att du ska kunna sitta på den under långvariga kliniska procedurer.

Placera stolen så nära patienten som möjligt och fördela vikten i händerna så jämnt som möjligt.

Håll patienterna i rätt position

Vid långvariga kliniska procedurer bör patienterna uppmuntras att sitta i en liggande stol. Den lutande vinkeln bör vara mjuk och stolen bör ha en flexibel kudde för ökad komfort. Målet är att minimera behovet av att luta sig framåt, kränga nacken eller sträcka ut armarna.

Ombyggnad kan hjälpa

Den kanske viktigaste delen av ergonomin är att ha rätt utrustning och kontorsdesign på plats. De flesta tandläkare som kämpar med muskelsmärtor upplever obehag på grund av dålig kontorsutformning.

Därför bör du överväga att låta bygga om ditt kontor för att få effektivitet och komfort. Från rätt belysning (för att förbättra belysningen) till att få de bästa patientstolarna installerade, ger en ombyggnad dig möjlighet att börja om på nytt samtidigt som du utformar ditt kontor för framgång.

Dessutom kommer korrekt ergonomi i slutändan att förbättra patientvården samtidigt som du behåller din egen hälsa i många år framöver.

Kontakta oss idag för att få testa våra stolar helt kostnadsfritt i 14 dagar.


Skriv en kommentar

Obs, kommentarer måste godkännas innan de visas.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.