Vikten av ergonomi inom tandvården

Vikten av ergonomi inom tandvården

Tandläkare har ett av de mest fysiskt krävande jobben inom sjukvården. De måste inte bara arbeta med vassa verktyg och tung utrustning, utan de måste också kunna sträcka sig in i patienternas munnar under långa perioder. Detta kan ofta leda till smärta och obehag i nacke, axlar och rygg.

 

Därför är ergonomi så viktigt inom tandvården 

Genom att göra små förändringar i ditt arbete kan du avsevärt minska belastningen på din kropp och göra ditt arbete mycket bekvämare.
Först bör du skaffa dig rätt stol för tandvården, sedan bör du justera din stol. Se till att din stol är i rätt höjd, så att du inte behöver anstränga dig för att nå patientens mun.
Du bör också titta på dina tandläkarverktyg och se till att de har rätt storlek och form. Om du måste anstränga dig eller sträcka dig på ett obekvämt sätt för att använda dem är det dags att skaffa en ny uppsättning.
Slutligen bör du vara uppmärksam på din hållning. Se till att du inte är böjd eller lutar dig åt sidan när du arbetar. Om du känner smärta i ryggen eller nacken bör du ta en paus och ändra din ställning.

 

Vikten av god hållning inom tandvården

Detta kan inte nog betonas. Genom att se till att du är bekväm och tar hand om din kropp kan du undvika smärta och skador, vilket gör ditt arbete mycket lättare i längden.

Tips för att undvika smärta och obehag under arbetet
1. Justera din stol till rätt höjd.
2. Skaffa dig en ny stol om den du har inte fungerar optimalt.
3. Använd tandvårdsverktyg som har rätt storlek och form.
4. Var uppmärksam på din hållning och ta pauser om du känner smärta.

Om du följer dessa enkla tips kan du göra ditt arbete mycket bekvämare och minska risken för smärta eller skada. Ergonomi är viktigt för alla som arbetar inom tandvården, så tänk på det - tänk på dig själv och dina kollegor.

I den här videon kan du höra Arbetsterapeut Mette Krebs berätta om fördelarna med att sitta på en bra ergonomisk klinikstol.


Skriv en kommentar

Obs, kommentarer måste godkännas innan de visas.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.