InCharge stol designad av Nanna Ditzel 1993

InCharge stol designad av Nanna Ditzel 1993

Nanna DItzel på kurvestol

1992 kontaktade Claus Lundsgaard Nanna Ditzel med en uppgift som passade perfekt till hennes idéer om möbeldesign. 

Nanna Ditzel fick i uppdrag att utforma en funktionell arbetsstol som skulle göra det möjligt för personer med stillasittande arbeten att sitta aktivt. 

Claus tankar om aktivt sittande

Claus förklarade för Nanna Ditzel problemet med hans ryggsmärtor som uppstod när han satt ner länge. Hur han hade designat en stolssits baserad på en hästsadel - en idé som kom från hans ungdomsår i USA, där han hade sett hur amerikanska cowboys kunde sitta på en häst hela dagen utan att få ont i ryggen.

Intuitivt hade Claus tänkt att en sadelformad stol kunde vara ett bra alternativ för att lindra ryggsmärtor, eftersom sadelformen gör att ryttaren rätar upp sig och därmed belastar ryggraden minst.

Dessutom är benen inte låsta på samma sätt som när man sitter på en vanlig kontorsstol. Claus var dock medveten om att hästens rörelser var av stor betydelse för att stärka kroppens förmåga att vara aktiv, så stolen måste vara lätt och rörlig så att den är lätt att flytta runt.

Han konstaterade också att sätet inte får vara för brett, eftersom det orsakar smärta i höfterna på grund av utåtriktad rotation av höftleden.

InCharge-stolen tog form

Nanna Ditzel tyckte att uppgiften var intressant; hon ville utforma en arbetsstol som bygger på människokroppens behov av en aktiv sittställning.

Hennes idé om att skapa möbler med mänskligt innehåll passade bra ihop med Clauses idé om en arbetsstol som anpassar sig till kroppen och inte tvärtom.

pier-giacomo-and-achille-castiglioni-sella

Nanna Ditzel ville "skräddarsy" en anatomisk-fysiologisk möbel med fokus på vad som är bäst för kroppen i sittande ställning. Hon inspirerades av Achille och Pier Giacomo Castiglionis stol "Sella" från 1957, som använde en cykelsadel som sits. En elegant lösning för en stol som uppmuntrar till aktivt sittande.

När Nanna Ditzel designade stolen strävade hon efter att skapa en form som anpassar sig till hur kroppen formas i sittande ställning. Precis som Claus var hon medveten om att sätets form var av stor betydelse, så hon experimenterade mycket med olika former och material.

Dessutom var det viktigt att få en känsla av rörelsefrihet, att stolen inte begränsar den fysiskt aktiva sittställningen. Samtidigt var det viktigt att stolen gav en känsla av att sitta i balans.

Det var inte lätt att gå bort från konventionella idéer om hur en arbetsstol skulle se ut, men det lyckades och resultatet blev InCharge-stolen. En elegant stol med en sits som är formad för att passa det mänskliga bäckenet och som ger en upprätt sittställning som hjälper till att förhindra att ryggen sjunker ihop. Förhöjningen framtill förhindrar att du glider av stolen. En annan viktig funktion av denna höjning är att den hindrar en från att korsa benen, eftersom det stänger av blodcirkulationen och andra skadliga effekter på kroppen.

Ryggstöd och armstöd har ingen funktion på en arbetsstol, så stolen är utformad utan dem, vilket innebär att stolen väger mindre än hälften av vad en normal arbetsstol väger.

Metallstången som omger sätet är ett tydligt tecken på Nanna Ditzels idéer om helhet och organiska former. Den ska inte ses som ett ryggstöd, utan som ett stöd som gör det lättare att flytta stolen, och den fungerar också perfekt för att bestämma stolens riktning när man sätter sig på den.

Samarbete med Nanna Ditzel

Nanna Ditzel tegnestue

När Claus i dag tänker tillbaka på det samarbete han hade med Nanna Ditzel blir han rörd. "Hon var en mycket fin och trevlig person som jag hade stor respekt för. Hon var närvarande och lyssnade, och hon omvandlade mina tankar till en perfekt arbetsstol. Jag är henne evigt tacksam." 

Vem är Nanna Ditzel?

En mycket kort presentation av Nanna Ditzel för dem som ännu inte känner henne.

Nanna Ditzel var en av de få kvinnor som gjorde sig ett namn i en annars mansdominerad designvärld i mitten av 1950-talet. Hennes design kännetecknas av mänskliga lösningar och ett sökande efter skönhet och harmoni. Hon hade en självsäker och okonventionell stil, och hennes känsla för färg och design, oavsett om det gällde textilier, smycken eller möbler, gjorde att hennes design snabbt blev känd och populär. Detta innebar att hon blev en av Danmarks mest framstående och innovativa kvinnliga designers.

Nanna Ditzels verk har ställts ut över hela världen. Hon har fått många nationella och internationella utmärkelser för sin design och sina möbler. Idag anses hon vara en av Danmarks viktigaste och mest experimentella formgivare.

Trinidad designet af Nanna DitzelNanna Ditzel har bland annat skapat möblerna Triss (1965), Butterfly-stolen (1990) och Trinidad-stolen (1993). En stor del av Nanna Ditzels möbler ses och används i offentliga miljöer, eftersom hennes känsla för färg, form och funktion har en lockande effekt, samtidigt som de är oerhört praktiska. Liksom många av sina kollegor har hon utgått från kroppens funktion och förpackat den i estetiskt välbefinnande.

 

 

 

InCharge-stolen är avsedd för alla som har ett stillasittande arbete. Den tillverkas med olika typer av klädsel beroende på om du arbetar på en tandläkarklinik, inom sjukvården eller på ett kontor.


Skriv en kommentar

Obs, kommentarer måste godkännas innan de visas.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.